Fotis Vlachos – Dieta nu înseamnă pierdere în greutate ci un stil de viață!

Ce înseamnă cuvântul DIETĂ?

Life coach și specialist în nutriție Fotis Vlachos:

„Efectuarea unei căutări pe internet pe tema dietei ne va oferi ca rezultat peste o infinitate de informații despre calorii, alimente de îngrășat și de slăbit, dietă rapidă și spectaculoasă, pastile de slăbit, calculator greutate ideală, creme pentru celulită, dar nicăieri sensul corect. În fiecare zi suntem bombardați de articole în mediul online, de prietenii și colegii noștri, precum și de non-experți în știința nutriției cu concepte și imagini greșite. Din păcate, gradul de denaturare a sensului cuvântului dietă este aproape ireversibil. Cea mai comună (greșită) semnificație a expresiei „dietă” este pierderea în greutate, dar ceva care este departe de ceea ce înseamnă cu adevărat. În același timp, mintea noastră este inundată de gânduri de privare, suferință, respingere, dezgust. Toate acestea nu sunt pe nedrept dacă ne raportăm la informațiile prezente în mediul online.

Multe persoane au avut încredere în dieta unui prieten sau al unui nespecialist, o dietă chimică care provoacă diureză și care i-a împins până la marginea leșinului sau chiar i-a depășit. Persoanele în cauză au slăbit (indiferent de ce anume au pierdut, grăsimi sau lichide, atâta timp cât kg la cântar scad, toți sunt bucuroși), însă au luat kilogramele înapoi într-un timp foarte scurt, chiar și mai multe.

«Dieta este bună, dar este vina mea că am clacat și am început din nou programul», spun ei. Bineînțeles că nu vă vine niciodată în minte că acest mod de a vă priva de alimente a fost acela care vă poate scutura ca un arc de la un capăt la altul. Pentru întreținere și cum să mențineți o dietă chimică, o dietă extremă care nu v-a învățat niciodată să vă echilibrați, nu se aduce nicio discuție.

Ce înseamnă cuvântul dietă și de ce este greșită utilizarea lui în toate exemplele de mai sus?

Rădăcinile acestui cuvânt se găsesc în limba greacă veche și înseamnă mod de viață. Se referă nu numai la dieta sau pierderea în greutate, ci la întreaga noastră viață. Se referă la muncă, somn, partener, mediu social, activități fizice, locul de reședință. Cuvântul grecesc antic dieta înseamnă că trăiesc într-un anumit fel. Trăiesc într-un mod corect și sănătos în ceea ce privește corpul uman și sănătatea mintală. Deci dieta nu reprezintă anumite comenzi sau instrucțiuni simple, ci modul în care facem toate lucrurile în viața noastră de zi cu zi.

În zilele noastre, dieta înseamnă relația pe care o avem cu mâncarea, felul în care mâncăm. În acest fel, legăm acest cuvânt de calorii, alimente de slăbit, dietă rapidă, pastile de slăbit, etc. Aceasta este motivul pentru care ne îngrășăm sau slăbim sau creăm probleme de sănătate (colesterol mărit, diabet, boli de rinichi etc.) sau ne tratăm de ele. Problema este ce își dorește fiecare dintre noi. Dacă alegem sensul corect al cuvântului, tot ce avem nevoie este să ne exprimăm pe noi înșine printr-un mod de viață sănătos, care să ne facă să ne simțim bine și să ne asigure sănătatea.

Rolul unui DIETETICIAN

Odată cu dieta, vine și conceptul de dietetician. Ce este un dietetician și care este rolul său? Conceptul dieteticianului este în strânsă legătură cu „mai subțire”. Este persoana care mă face să devin mai slab, mai subțire. Acest lucru se datorează faptului că a început cu mult timp în urmă, când bazele științei nutriției au fost abordate de oameni periculoși, fără nicio pregătire în domeniu și fără studii. Acești oameni au decis într-o dimineață că sunt dieteticieni (oare ei circulă și astăzi?). «Vreau să slăbesc și nu pot, așa că trebuie să merg la un dietetician», auzim adesea.

Realitatea este că pierderea în greutate este o mică parte a specialității dieteticianului. Rolurile reale și esențiale ale dieteticianului sunt să ghideze, să încurajeze, să susțină, să educe și să modifice în cele din urmă comportamentul alimentar. În acest mod, pacientul său își va găsi propria dietă (de data aceasta în sensul corect al cuvântului), propriul stil de viață. Acest stil de viață fără lipsuri și exagerări zilnice (din când în când să exagerezi este normal) va fi de ținut pentru totdeauna. Va fi o modalitate de a-și reduce drastic șansele de a dezvolta probleme de sănătate sau de a le îmbunătăți pe cele existente. Uşor? Poate că nu! Dificil? Posibil! Dar ce bun a fost câștigat vreodată cu ușurință?

Concluzia?

Nu există pulberi magice, pastile, metode, teste și aparate speciale. Toți dieteticienii/nutriționiștii le-ar fi avut în birourile lor și ar fi lăsat profituri incredibile. Doar voința de schimbare, îndrumarea corectă, sistematică și răbdarea noastră, sunt ceea ce ne face mai buni, mai puternici.”

Definiția cuvântului dietă în greaca veche:

dieta, -aitis – substantiv

  1. mod de viață: dieta eftelis (limba greaca veche) = mod de viață foarte simplu
  2. reședința sau locul de reședință
  3. arbitraj, dizolvarea unui litigiu: epitrepo tin dietan tini (limba greaca veche). ἐπιτρέπω τὴν δίαιτάν τινι = Am atribuit arbitrajul cuiva.. Dietaome.

dietă

  1. Stil de viață în ceea ce privește alimentatia și modul de a mă alimenta, de a mă îmbrăca, traiul meu
  2. Elementele esențiale pentru supraviețuire, masă, alimente; program special de alimentație în scop terapeutic, dietă medicală
  3. A. Reședință, locul de resedință, cuib de animale; B. Arbitraj, soluționarea litigiilor între două părți printr-un termen legal al unei terțe părți

διαιτάω -ῶ VERB

  1. διαιτῶμαι ζω Dietome (limba greaca veche) = Trăiesc într-un anumit mod. Ex: διαιτῶμαι ἐπ ’ἀγρῷ dietome ep agro (limba greaca veche) = Locuiesc în mediul rural
  2. διαιτῶ δίαιταν dieto dietin (limba greacă veche) = Sunt judecător în arbitraj.

Fotis Vlachos – Life coach și specialist în nutriție

Fotis Vlachos a fost atlet de performanță, profesor de educație fizică și antrenorul sportivilor de performanță, kinetoterapeut și fizioterapeut. După o experiență vastă în activitatea sportivă atât în Grecia cât și în România, s-a dedicat nutriției completându-și studiile în acest domeniu. Fotis Vlachos a creat un program de nutriție pentru adulți și copii care include alimente special create cu un indice glicemic mic. Acesta presupune și un program de transformare psihologică și metabolică. Toate acestea conduc la un stil de viață sănătos și la o greutate optimă. Este coordonatorul programului Eurodiet în România și al mai multor proiecte care includ educația nutrițională a copiior și adulților dar și alimentația în rândul sportivilor de performanță.

Lasa un comentariu!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Outfitul zilei

Mergi sus