Consumul de ZAHĂR și STEVIA în sarcină
Are consumul de ZAHĂR efecte directe asupra fătului în sarcină? Este consumul de îndulcitor din stevia recomandat femeilor gravide? Sunt întrebări pe care le-au adresat multe femei însărcinate.
Potrivit specialiștilor, poftele din timpul sarcinii sunt în strânsă legătură cu modificările hormonale care apar în corpul gravidei. Cât despre pofta de dulce, alimente precum înghețata, prăjiturile și ciocolata sunt printre preferințele gravidelor.
Specialistul în nutriție și life coach, Fotis Vlachos ne răspunde la întrebări legate de consumul de zahăr și îndulcitori în timpul sarcinii.
♦I.V.: Care sunt riscurile consumului de zahăr în timpul sarcinii? Care sunt efectele pe termen lung ale consumului de zahăr în timpul sarcinii pentru copilul care va deveni adult?
♦F.V.: Femeile însărcinate ar trebui să urmeze o dietă echilibrată în timpul sarcinii, deoarece aportul de zahăr peste limitele recomandate poate afecta dezvoltarea fătului.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au descoperit că femeile care consumă multe grăsimi și zahăr în timpul sarcinii prezintă risc de obezitate și de leziuni metabolice care pot afecta dezvoltarea fătului.
Se știe deja din cercetările anterioare că obezitatea în timpul sarcinii este un factor de risc pentru problemele de sănătate atât ale mamei, cât și ale copilului. Noi cercetări arată că o dietă bogată în zahăr și grăsimi afectează controlul metabolic și face mama mai vulnerabilă la afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă, precum și la acumularea de grăsime.
În același timp, fluxul de nutrienți către făt este compromis, modificând dezvoltarea și metabolismul acestuia într-un stadiu semnificativ. Cercetările ne relatează, de asemenea, faptul că bebelușii cu mame care suferă de obezitate în timpul sarcinii sunt predispuși la obezitate, hipertensiune și diabet de tip 2 când vor fi adulți. Aceste constatări au fost publicate în Journal of Physiology.
♦I.V.: Care este cantitatea de zahăr recomandată pe zi, în timpul sarcinii?
♦F.V.: Ar fi indicat să nu se consume zahăr în timpul sarcinii. Recomand fructe proaspete și fructe uscate (cu moderație). Dacă pofta de dulce persistă, se poate consuma ocazional ciocolată neagră cu minim 70% cacao. Tot ocazional, puteți prepara deserturi acasă din ingrediente de calitate, cât mai puțin procesate (lapte 1.5%, ouă, unt, făină integrală) și cu ajutorul îndulcitorilor naturali.

♦I.V.: Cât de sănătos este consumul de îndulcitori în timpul sarcinii? Există îndulcitori care ar putea pune în pericol sarcina?
♦F.V.: Există pe piață îndulcitori artificiali (zaharină, aspartam, sucraloză, acesulfame, ciclamat) și îndulcitori naturali (Stevia, eritritol). Potrivit oamenilor de știință, descoperirile indică faptul că un consum de băuturi ce conțin îndulcitori artificiali în timpul sarcinii, NU reduce riscul de obezitate infantilă, comparativ cu băuturile ce conțin zahăr. În schimb, femeile însărcinate care au înlocuit astfel de băuturi cu apă potabilă, au redus riscul de obezitate infantilă cu 17%. Cercetarea a fost publicată în International Journal of Epidemiology.
În general recomand consumul îndulcitorilor naturali (cu moderație, bineînțeles), de preferat îndulcitorii din stevia, cu zero indice glicemic, pentru a nu influența nivelul glicemiei viitoarei mame și nici a fătului.
Stevia este o substanță care provine din America Centrală și de Sud și este de 200-300 de ori mai dulce decât zahărul. Nativii din aceste zone au cultivat planta la scară largă. Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) consideră stevia sigură pentru consumul femeilor însărcinate. Studiile efectuate pe animale au arătat că nu afectează rezultatul sarcinii sau sănătatea fătului. Doar la doze extrem de mari s-a părut că poate afecta fertilitatea șoarecilor masculi.
Potrivit celor mai mari organizații internaționale de siguranță alimentară, majoritatea îndulcitorilor sunt considerați siguri în timpul sarcinii. Dar ceea ce femeile însărcinate ar trebui conștientizeze este că exagerarea nu este de dorit. Deoarece acești îndulcitori sunt utilizați într-o varietate de băuturi, alimente ușoare, chiar și gumă de mestecat, femeile însărcinate ar trebui să consume aceste produse cu moderație.
♦I.V.: Care este cantitatea zilnică de îndulcitor din stevia recomandată la femeile gravide?
♦F.V.: Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) clasifică stevia în general ca fiind sigură, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) afirmă că este ne-cancerigenă, netoxică și nepericuloasă pentru reproducerea umană.
Potrivit FDA, doza zilnică recomandată de îndulcitor din stevia este în medie de 4mg/ kg greutate corporală/ zi.
♦I.V.: Cu ce variante mai sănătoase ar putea fi înlocuite următoarele produse?
Plăcinte, foietaje, gogoși?
♦F.V.: Biscuiți preparați acasă din cereale integrale și îndulciți cu stevia; chec preparat acasă cu stevia; o felie de pâine integrală prăjită cu gem fără zahăr adăugat;
Înghețată din comerț?
♦F.V.: Iaurt înghețat îndulcit cu stevia; fructe congelate + cuburi de gheață mixate la blender;
Prăjituri cu frișcăsau jeleuri?
♦F.V.: Iaurt grecesc cu 1 linguriță de miere sau stevia și o lingură de fulgi de ovăz; fructe proaspete; fructe deshidratate sau compot din fructe neîndulcit/ îndulcit cu stevia;
Ciocolată?
♦F.V.: Este permisă ocazional ciocolată neagră cu minim 70% cacao; un pahar de lapte cu o linguriță de cacao cu conținut redus de grăsimi sau carob.
Consumul de ZAHĂR are efecte directe asupra fătului în sarcină. Acesta poate genera afecțiuni precum obezitate, diabet de tip 2 și hipertensiune. Potrivit FDA și a unor organizații internaționale de siguranță alimentară, consumul de îndulcitor din stevia este sigur pentru femeile gravide dar cu moderație.
Fotis Vlachos – Life coach și specialist în nutriție
Fotis Vlachos a fost atlet de performanță, profesor de educație fizică și antrenorul sportivilor de performanță, kinetoterapeut și fizioterapeut. După o experiență vastă în activitatea sportivă atât în Grecia cât și în România, s-a dedicat nutriției completându-și studiile în acest domeniu. Fotis Vlachos a creat un program de nutriție pentru adulți și copii care include alimente special create cu un indice glicemic mic. Acesta presupune și un program de transformare psihologică și metabolică. Toate acestea conduc la un stil de viață sănătos și la o greutate optimă. Este coordonatorul programului Eurodiet în România și al mai multor proiecte care includ educația nutrițională a copiior și adulților dar și alimentația în rândul sportivilor de performanță.
Lasa un comentariu!