Copiii și ZAHĂRUL. Este stevia sigură?
Este consumul de ZAHĂR dăunător copiilor? Ce afecțiuni provoacă consumul excesiv de zahăr de către copii? Are legătură obezitatea infantilă, diabetul sau boli cardiovasculare cu consumul excesiv de zahăr? Este STEVIA recomandată pentru copii? Sunt întrebări pe care le-au adresat multe mămici. Specialistul în nutriție și life coach, Fotis Vlachos ne răspunde la întrebări despre consumul de zahăr și îndulcitori de către copii.
Despre efectele consumului de ZAHĂR asupra copilului în sarcină, precum și despre înlocuirea acestuia cu îndulcitori precum stevia, am vorbit într-un articol precedent – Click aici pentru articol.
♦I.V.: De la ce vârstă se poate adăuga zahăr în alimentația unui copil?
♦F.V.: Zahărul este interzis copiilor sub 2 ani. Pe de altă parte, cât timp are loc dezvoltarea creierului copilului, se recomandă a nu se administra zahăr în alimentația acestuia (până la 3 ani). Personal recomand cât mai târziu posibil (după 5 ani) și doar în cazuri excepționale.
♦I.V.: Care este cantitatea maximă de zahăr admisă pe zi pe care o putem oferi copilului?
♦F.V.: Ghidurile dietetice americane, recomandă ca nu mai mult de 10% din caloriile zilnice să provină din zahăr adăugat. De exemplu, pentru un copil de zece ani care consumă aproximativ 2.000 de calorii pe zi, 200 de calorii ar putea să provină din zahăr, adică maxim 50 de grame de zahăr într-o zi.
Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă aportul de zahăr zilnic de 5%, adică maxim 25g/ zi (echivalentul a 6 lingurițe).
♦I.V.: De ce este zahărul atât de dăunător pentru sănătatea unui copil?
♦F.V.: În primul rând, zahărul suprimă sistemul imunitar. Foarte multe alimente, în special cele destinate copiilor, conțin cantități semnificative de zahăr, care pot avea un efect dramatic asupra sănătății lor.

Zahărul crește nivelul de glucoză din sânge, determinând copiii să devină „hiperactivi”. După creșterea bruscă a glucozei, are loc o cădere dramatică, care provoacă diverse simptome (oboseală, nervi și lipsă de concentrare).
Zahărul oferă „calorii goale” copilului, calorii fără alți nutrienți, fără vitamine, fără minerale și oligoelemente, fără fibre, fără proteine, deci fără să ofere sațietate.
Zahărul are o abilitate uimitoare de distrugere a smalțului dinților, provocând cariile dentare și alte probleme dentare la copii. Procesul care duce la distrugerea smalțului începe la 20 de minute din momentul în care copilul consumă un aliment dulce sau, în general, bogat în zahăr.

Alimentele cu un procent ridicat de zahăr (înghetată, ciocolată, prăjituri) conțin de obicei un procent foarte mare de grăsimi saturate, care favorizează obezitatea și cresc riscul de a dezvolta diabet sau boli cardiovasculare în viitor.
Excesul de zahăr este transformat în grăsime. O dietă bogată în zahăr este direct legată de obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Dietele bogate în zahăr au un conținut scăzut de fibre, iar copiii care consumă zilnic cantități mari de zahăr sunt expuși unor carențe de vitamine, minerale și alte oligoelemente esențiale pentru buna funcționare a organismului.
♦I.V.: Dar stevia? Pot să-i ofer stevia copilului meu?
♦F.V.: Până în prezent, nu există semne de efecte secundare în corpul uman, în urma consumului acestui îndulcitor. EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) a anunțat în aprilie 2010 că derivații steviei vegetale sunt complet siguri pentru consumul de către copii.
Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) clasifică stevia în general ca fiind sigură, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) afirmă că este ne-cancerigenă, netoxică și nepericuloasă pentru reproducerea umană.
♦I.V.: Este zahărul un drog pentru copii?
♦F.V.: Este un drog atât pentru copii, cât și pentru adulți. Lupta împotriva dependenței de zahăr este grea și dureroasă. Din păcate consumul de zahăr nu afectează doar comportamentul copiilor, ci și sănătatea lor.

Zahărul suprimă sistemul imunitar. Acest lucru duce la infecții și boli degenerative. Simptomele dependenței de zahăr și efectele sale negative asupra sănătății pot lua următoarele forme:
- Letargie
- Alergii
- Transpirație excesivă
- Amețeală
- Depresie
- Dureri articulare
- Dureri de cap
- Constipație
- Diaree
- Creștere în greutate
- Probleme ale pielii
♦I.V.: Cum tratăm dependența de zahăr la copii?

♦F.V.: Dacă copilul dvs. este dependent de zahăr, este posibil să existe și alți membri ai familiei dvs. care să fie afectați. Părinții trebuie să calculeze cantitatea de zahăr pe care o oferă zilnic copiilor lor. Odată ce controlează cantitatea de zahăr pe care o consumă, se pot concentra și asupra modului de a pune capăt acestei dependențe. Modificările din alimentația copiilor sunt cel mai bun mod de a reduce aportul de zahăr pe care îl consumă.
Urmați acești pași, unul câte unul, pentru a reduce cantitatea de zahăr pe care o consumă copilul dumneavoastră:
- Nu săriți peste micul dejun. Este ideal să îl luați împreună. Evitați cerealele zaharoase și oferiți proteine copiilor dvs. Micul dejun trebuie consumat în maxim o oră de la trezire, astfel încât nivelul zahărului din sânge să nu scadă.
- Analizați modul în care alimentele afectează dispoziția copilului dvs. Corelația dintre mâncare și emoție este puternică pentru toată lumea, nu doar pentru copii. Nu recompensați succesul copiilor dvs. cu dulciuri!
-
Stilul de viață al părinților este extrem de important pentru copiii lor. Fiți eroii copiilor voștri, precum și modele de urmat!
- Programați mesele și aranjați-le într-un mod distractiv. Copiii sub 18 ani ar trebui să mănânce la fiecare trei ore pentru a preveni căderea zahărului din sânge. Mesele echilibrate și gustările bogate în proteine vă vor ajuta copilul să rămână concentrat.
- Serviți neapărat proteine la prânz și la cină. Opțiunile bune includ brânză de vaci, carne slabă, ouă și nuci. Limitați făina în alimentația copilului dumneavoastră! Serviți cereale integrale pentru pâine și paste integrale.
- Înlocuiți dulciurile cu fructele și dați-le copilului dvs. doar după masă, ca și desert. Preparați dulciuri sănătoase în casă, înlocuind zahărul cu îndulcitori naturali!
Părinții își pot ajuta copiii să-și controleze dependența de zahăr urmând alegeri alimentare sănătoase. Drumul spre recuperare ar putea dura ceva timp și este dificil, dar sănătatea copilului dumneavoastră se va îmbunătăți dramatic. Zahărul pentru copii este o dependență, ca și alcoolul pentru adulți. Deși se pare că zahărul provoacă aceeași dependență la copii ca și alcoolul la adulți, micul dejun pentru copii conține de multe ori cantități mari de zahăr. Din păcate, copiii consumă aproximativ jumătate din cantitatea zilnică de zahăr recomandată înainte de a pleca la școală. Rezultatul este că există tot mai mulți copii cu diabet și grăsime hepatică.
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Hrănește creierul și începe funcția metabolică a corpului, reducând în același timp foamea pe tot parcursul zilei. Pe măsură ce programul nostru este tot mai solicitant, majoritatea dintre noi le oferim copiilor noștri ceva rapid (eventual și ieftin). Cereale (prelucrate) cu lapte rece, croissant sau alte produse de patiserie ori suc de fructe, și astfel trimitem copilul la școală cu o supradoză de zahăr!
Pe lângă efectele grave ale zahărului asupra organismului, consumul excesiv are și un efect negativ asupra comportamentului copiilor, la fel ca alcoolul la adulți.
Majoritatea cerealelor pentru micul dejun conțin 12g de zahăr adăugat într-o porție standard, în timp ce copiii cu vârsta cuprinsă între 2-18 ani ar trebui să consume până la 25g pe zi, conform noilor instrucțiuni ale American Heart Association. În plus, majoritatea alimentelor și gustărilor pentru copii conțin mai mult zahăr decât orice alt ingredient, în timp ce industria alimentară folosește o varietate de nume pentru acesta, cum ar fi glucoza, fructoza, dextroza, siropul de glucoză și multe altele.
Este deosebit de important ca părinții să fie informați, să citească etichetele alimentelor și să evite să le ofere copiilor lor alimente care menționează zahăr (sau denumiri precum glucoza, fructoza, dextroza, siropul de glucoză, sirop de porumb și multe altele) în primele 3 ingrediente.
Carbohidrații oferă copiilor energie pentru lectură și joacă, deoarece este principalul combustibil al corpului. Ceva asemănător benzinei pentru mașină. Oferiți copiilor carbohidrați complecși care provin din legume, leguminoase, cereale integrale și fructe.
♦I.V.: Care este consumul optim pe zi recomandat de indulcitor din stevia pentru un copil?
♦F.V.: Nu există un studiu de specialitate concret în rândul copiilor, care să concludă reacții negative asupra consumului de stevia, însă ca orice îndulcitor, trebuie consumat cu moderație.
Potrivit FDA (Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente), doza zilnică recomandată de îndulcitor din stevia este în medie de 4mg/ kg greutate corporală/ zi.
Chiar dacă acest îndulcitor a fost desemnat de către FDA ca fiind sigur chiar și pentru femeile gravide, înainte de a oferi stevia copiilor, este recomandabil să întrebați medicul pediatru deoarece nu s-au făcut studii de specialitate cu privire la consumul de stevia de către copii și sugari.
♦I.V.: Pregătim copilului dulce de casă, cu stevia, însă ce facem atunci când ieșim cu el în societate, unde ceilalți copii consumă dulciuri care conțin zahăr?
♦F.V.: Învățăm copiii să facă distincție între dulciurile sănătoase și cele nesănătoase. Din momentul în părinții urmează un stil de viață sănătos, copilul va înțelege mai repede că dulciurile nesănătoase sunt dăunătoare sănătății.
♦I.V.: Cum reacționăm și cum gestionăm situațiile când copilul nostru primește de la alți copii/alți adulți o bomboană/ciocolată?
♦F.V.: Explicăm adultului care i-a oferit dulcele sau părintelui copilului respectiv/educatoarei că nu are vârsta necesară pt a consuma astfel de produse și că noi nu i le oferim. Ne impunem. E copilul nostru și noi decidem ce mănâncă. Acest lucru este valabil și în cazul bunicilor, unchilor, mătușelor.
♦I.V.: Cum procedăm cu candybar-ul la ziua copilului nostru atunci când invităm ceilalți copii (prieteni și colegi)? Cum ne adaptăm stilul nostru de viață (fără zahăr) la societatea care este din ce în ce mai mare consumatoare de zahăr, fără să oferim copilului sentimentul că e marginalizat?
♦F.V.: Pregătim un candy&salted bar format din gustări sărate (pe bază de pâine întegrală), multe fructe și câteva deserturi de casă, îndulcite cu stevia (în forme distractive). Ajutăm copilul nostru să facă distincția între ce e sănătos și ce nu.

♦I.V.: Cu ce variante mai sănătoase putem înlocui dulciurile preferate de copii precum cerealele cu ciocolată sau diverse arome, iaurt cu fructe, înghețată, prăjituri, bomboane, acadele, jeleuri, ciocolată?
♦F.V.:
Cerealele cu ciocolată sau diverse arome – Cereale simple integrale cu 30 g de fructe uscate și lapte îndulcit cu stevia;
Iaurtul cu fructe sau budincă – Iaurt grecesc cu câteva fructe din compot (neîndulcit sau cu stevia) sau cu fructe uscate;
Inghețată– Înghețata de iaurt preparată acasă cu puțin sos de fructe naturale și stevia; fructe congelate + cuburi de gheață mixate la blender;
Prăjituri și dulciuri din comerț (biscuiți făcuți acasă în forme atractive, ciocolată de casă, îndulcite cu stevia)– Prăjituri preparate acasă cu ingrediente de calitate (lapte, ouă, unt, stevia);
Jeleuri și bomboane/acadele – (bucăți de fructe deshidratate, fructe uscate (smochine, prune, curmale), ori preparați în casă un jeleu din fructe stoarse și agar agar;
Plăcinte, foietaje, gogoși – Biscuiți preparați acasă din cereale integrale și îndulciți cu stevia; chec/plăcintă preparate acasă cu stevia; o felie de pâine integrală prăjită cu gem fără zahăr adăugat (magiun);
Ciocolată – Ciocolată de casă îndulcită cu stevia, ori un pahar de lapte cu o linguriță de carob, îndulcit cu stevia.
CONCLUZIA?
Consumul de ZAHĂR are efecte dăunătoare asupra copiilor, iar părinții sunt principalii responsabili asupra educației alimentare a copiilor. Consumul de alimente bogate în zahăr poate genera afecțiuni precum obezitate, diabet și hipertensiune. Potrivit FDA și a unor organizații internaționale de siguranță alimentară, consumul de îndulcitor din stevia este sigur pentru copiii de peste 1 an, însă ca orice alți îndulcitori, trebuie consumat cu moderație și sub recomandarea medicului pediatru.
Fotis Vlachos – Life coach și specialist în nutriție
Fotis Vlachos a fost atlet de performanță, profesor de educație fizică și antrenorul sportivilor de performanță, kinetoterapeut și fizioterapeut. După o experiență vastă în activitatea sportivă atât în Grecia cât și în România, s-a dedicat nutriției completându-și studiile în acest domeniu. Fotis Vlachos a creat un program de nutriție pentru adulți și copii care include alimente special create cu un indice glicemic mic. Acesta presupune și un program de transformare psihologică și metabolică. Toate acestea conduc la un stil de viață sănătos și la o greutate optimă. Este coordonatorul programului Eurodiet în România și al mai multor proiecte care includ educația nutrițională a copiior și adulților dar și alimentația în rândul sportivilor de performanță.
Lasa un comentariu!