Caracatiță la cuptor – sănătoasă și gustoasă!

Caracatița este un aliment popular în bucătăria mediteraneană, fiind renumită pentru cantitățile mari de proteine și de acizi grași Omega-3 sănătoși, având puține calorii – 100 de grame de caracatiță gătită are aproximativ 160 kcal și circa 30g de proteine.

Caracatița poate fi foarte gustoasă dacă este pregătită corespunzător, iar pentru asta trebuie să știm cum să o alegem atunci când o cumpărăm. În primul rând, trebuie să fie proaspătă, nu uscată și să fie pe pat de gheață. Al doilea secret este să nu pui sare deloc în momentul preparării, altfel se întărește. În momentul gătirii, ea capătă o nuanță de roz închis spre mov și își micșorează puțin volumul.

Iată o rețetă mediteraneană sănătoasă și gustoasă de caracatiță la cuptor.

♦INGREDIENTE:

  • 1 caracatiță întreagă (1.5kg – 1.7 kg)
  • Cimbrișor
  • Oregano
  • 3 foi de dafin
  • 10 boabe piper rosu
  • 10 boabe piper verde
  • 1 lg ulei de masline
  • Câteva picături de oțet de vin

♦PREPARARE:

Am pus 2 bucăți lungi de hârtie de copt pe suprafața de lucru (în formă de cruce- vezi foto) peste care am pus boabele de piper și câteva creguțe de cimbrișor și oregano. Am spălat caracatița apoi am așezat-o peste mirodenii si am așezat între tentacule cele 3 foi de dafin. Am picurat uleiul și câteva picături de oțet peste caracatiță, apoi am acoperit caracatița împreună cu toate ingredientele în hârtia de copt așa încât să nu permită aerul să intre în interior, am introdus-o într-o tavă de copt (a mea a fost rotundă) și am introdus tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de 2 ore (depinde cât de mare e caracațita voastră – dacă are maxim 1.2 kg lasați-o doar 1 h 45 min).

După cele două ore, am scos tava din cuptor și am așezat caracatița pe un platou, după care am turnat zeama din tavă peste caracatiță. Cu această zeamă puteți de asemenea prepara risotto. Eu am servit caracatița cu sparanghel fiert.


Poftă bună!

I.V.

Caracatita la cuptor

Lasa un comentariu!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Outfitul zilei

Mergi sus